Publicatie: 28-02-2013
Einddatum: 21-03-2013
Organisatie:
Ministerie van Veiligheid en Justitie - Nederlands Forensisch Instituut
Standplaats:
Den Haag
Functie omschrijving:
Het Nederlands Forensisch Instituut zoekt voor de afdeling Microsporen een Wetenschappelijk onderzoeker IRMS (Isotope Ratio Mass Spectrometry).
De forensisch onderzoeker isotopen analyse zal als wetenschappelijk onderzoeker bijdragen aan het verder ontwikkelen van forensische IRMS en GC-IRMS toepassingen. In 2007 en 2010 zijn op het NFI respectievelijk een Delta V EA-IRMS instrument en een MAT253 GC-IRMS instrument aangeschaft. Een belangrijke taak van de forensisch onderzoeker isotopen analyse zal bestaan uit het ontwikkelen en valideren van nieuwe forensische methodes voor isotopen analyse aan verschillende materialen. De forensisch onderzoeker zal deze methoden ook inzetten ten behoeve van het forensisch onderzoek. IRMS blijkt inzetbaar voor een breed scala aan materialen die bij strafrechtelijk onderzoek een rol kunnen spelen zoals vergelijking van partijen XTC, precursors voor verdovende middelen, explosieven, onderzoek aan tapes gebruikt als bindmateriaal bij moorden, vergelijkend document onderzoek bij dreigbrieven, vergelijking van kunststof-producten, en vele andere soorten onderzoeken. Samenwerking zal binnen en buiten het NFI plaatsvinden met relevante groepen waaronder een onderzoek naar de geografische herkomst van lijkdelen dat wordt uitgevoerd bij de Vrije Universiteit Amsterdam, in samenwerking met het NFI. Onderhoud en uitbouw van IRMS kennisnetwerken vormt een onderdeel van deze functie. IRMS is goed binnen het NFI verankerd en wordt vaak gebruikt samen met binnen het NFI aanwezige technieken zoals (LA-)ICPMS, XRF, XRD, SEM-EDX, GC-MS en LC-MS(-MS) voor de karakterisering van materialen. Combinatie van de resultaten van deze technieken kan in het strafrechtelijk onderzoek tot sterkere conclusies leiden. Tevens kan gebruik worden gemaakt van buiten het NFI reeds aanwezige kennis en onderzoeksmogelijkheden. Resultaten met betrekking tot nieuw ontwikkelde methoden worden door de onderzoeker gepubliceerd in vakliteratuur en gepresenteerd op congressen en symposia. Daarnaast zal de onderzoeker ook kennis uitdragen over (GC-)IRMS ter bevordering van de deskundigheid van de ketenpartners op dit terrein.
Veel onderzoeksgebieden die zich met microsporen bezighouden, waaronder IRMS, zijn binnen het NFI binnen de afdeling Microsporen samengebracht.
Een traject van opleiding en inwerken wordt aangeboden om vervulling van genoemde taken mogelijk te maken.
Contactpersoon:dr. G. (Gerard) J.Q. van der Peijl
070 888 6245
g.van.der.peijl@nfi.minvenj.nl